Húsmentes Németországban? Vegetáriánus étrend megvitatása

Több németet érdekel a vegetáriánus étrend, a különböző okok miatt. A húsmentes termékek egyre növekvő elterjedése ellenzik azonban, különösen akkor, ha azt kormányzati kezdeményezésekkel kell támogatni. Német konyha híres a kiadós húsételek, mint a jég láb vagy marhahús sült. Most azonban változás történt: egyre több németet érdekel a vegetáriánus étrend, és legalább részben hús nélkül élnek. A zöldségeket, gyümölcsöket, valamint a hús növényi alternatíváit otthon új fajtákban kóstolják, minden étteremben vegetáriánus ételeket szolgálnak fel.

Különböző motívumok a vegetáriánus étrend

A húsfogyasztás csökkentésének különböző okai vannak. Az elmúlt években a média többször is beszámolt az úgynevezett “Gammel”. Ezért sok német kevesebb húst eszik, hogy védjék az egészségüket. A súlyos állattenyésztésről szóló jelentések szintén segítettek a fogyasztóknak abban, hogy egyre inkább vegetáriánus étrendre támaszkodjanak. A kiváló húsfogyasztásra vonatkozó egyéb fontos érvek közé tartozik a környezetvédelem és a fenntarthatóság: a hústermelés súlyos környezeti károkat okoz, és nem hatékony és költséges a vegetáriánus étrendhez képest.

Ne legyen azonnal vegetáriánus!

Körülbelül 42 millió német, legalább néha megtagadja a húst, és egyre inkább főzni vegetáriánus élelmiszer. A húsmentes és vegetáriánus szakácskönyvek, blogok és fórumok népszerű olvasmányokká váltak Németországban. Finom, változatos ételek növényi termékek egyre inkább jön az asztalra, még az emberek, akik nem akarnak azonnal válni vegetáriánus. Németországban több mint hat millió ember él tisztán vegetáriánus étrenden, így egyáltalán nem esznek húst, baromfit és halat. Vannak sok különböző típusú vegetáriánus étrend, amelyek szigorúak (további információt, lásd a Randbox mező).
Vega nap: menedék vagy önkéntes lemondás

2013 elején az ötlet nagy nyilvános vitát váltott ki Németországban: weggy day. Ez azt jelenti, hogy minden étkezdében, étteremben, iskolában és óvodában a

húst a hét egy napján díjmentesen kell főzni. A Zöldek olyan ésszerűnek találták ezt az elképzelést, hogy azt a Bundestagi választásokra irányuló pártprogramjukba is belefoglalták. De sokan voltak, akik ezt a javaslatot túlzottnak találták, és nem akarták megszabni, hogy mit ehetnek. Van különbség azok között, akik nem akarnak a cserépbe nézni, illetve azok között, akik önként korlátozzák magukat ideológiai vagy politikai okokból, és embertársaiktól követelik. Elvileg azonban a legtöbb német egyetért abban, hogy a kiváló húsfogyasztás és legalább egy részben vegetáriánus étrend jót tesz az egészségnek, az állatoknak és a környezetnek.

Vegetáriánus étrend: alapvető kifejezések

  • Flexicare: Nagyon ritka hús, hal és baromfi
  • Pescetarier: nincs hús, nincs baromfi, de Hal
  • Ovo-lacto-vegetáriánus: nincs hús, nincs hal, nincs baromfi, csak tojás és tejtermék
  • Lacto-vegetáriánus: nincs hús, nincs baromfi, nincs tojás, de tejtermék
  • Vegans: nincs állati termék, nincs bőr és nincs méz
  • Frutarier: csak növényi élelmiszerek, szigorú formában

Bár nem akarsz húst enni

Elég nehéz elérni ezt a célt, mások pedig egyik napról a másikra, még akkor is, ha egy húsevő kultúra között élsz. Maga nem egy hétköznapi ember más emberek előtt, és azt hiszi, hogy mindig helyesen cselekszik, amikor folyamatosan fenntartja ezt az előírt normalitást a média és a hagyományok miatt. De hála Istennek, a mai abnormális embereknek megengedik, hogy kifejezzék más véleményüket, és bebizonyíthatják mindenkinek, hogy nem lehetetlen ezeket a normális embereket abnormálissá változtatni, és végül egy új csodálatos világot elérni ezekkel az új, normális emberekkel.